Gulerele croșetate – sau cum se repeta istoria in moda!

RO: Gulerele croșetate, elegante și cochete, n-au dispărut vreodată din modă. E drept, au pierdut din popularitate în vremuri mai … moderne, în care a predominat abstractul și nonconformismul înțeles în modul propriu de fiecare persoană. Însă în ultimii 10 ani, de când se poate observa o influență tot mai acută a trendului vintage în stilul vestimentar cotidian, gulerele croșetate au devenit un „must have”, ca să parafrazez editorii de modă americani.

Desigur, și gulerul croșetat a fost adaptat vremurilor noastre. Spre exemplu, ne putem mândri cu gulerașe scurte, croșetate din bumbac sau mătase, care scot în evidență gâturile lungi și elegante ale domnițelor cu trăsături fine. În timpul zilei înlocuim colierele din aur cu gulere încărcate de perle delicate. Sau iarna ne încălzim cu un guler tricotat din fir moale de mohair.

Gulerele Reginei Elisabeta I

Istoria gulerelor e lungă, pe alocuri anevoioasă și plictisitoare dacă nu studiezi istoria modei. Dar merită să menționăm o personalitate care a fost, în vremea sa, o adevărată „style icon”, ca să parafrazez din nou aceeași editori de modă de peste ocean. Vorbesc despre Regina Elisabeta I, renumită pentru pasiunea sa pentru dantelă și pentru gulerele înalte și țepene – populare în secolul 14. Ultima din dinastia Tudorilor, o femeie inteligentă și pragmatică, regina Elisabeta I a ajuns să fie cunoscută sub numele de „Regina Virgină” deoarece n-a reușit vreodată să se căsătorească și să facă un copil, care ar fi moștenit tronul și-ar fi continuat numele familiei.

Cultura, religia și imaginea erau deosebit de importante pentru o regină care suferise prea mult pentru a ajunge pe tron. Pentru a nu-și arăta slăbiciunile – un monarh fără urmași era considerat un om slab -, Elisabeta I își folosea imaginea de bun creștin pentru propagandă. Dar nu despre propaganda religioasă vom vorbi, ci despre stilul vestimentar pentru care a rămas cunoscută în istoria modei.

 Gulerul cu pliseuri din dantelă – Simbolul puterii și-al feminității 

În multe picturi Elisabeta I apare îmbrăcată în veștminte cât mai bogate în detalii brodate și e înconjurată de simbolurile puterii: globul pământului, coroana cu giuvaieruri, costume regale și posturi care sugerează că e o femeie monarh în control. Pe măsură ce a îmbătrânit, a început să se afișeze cu accesorii cât mai opulente și pline de semnificații. Spre exemplu, perle, simbolul virginității, ori gulere cu pliseuri din dantelă.

Originare din Spania, au fost adoptate și adaptate rapid de către monarhul britanic, care le-a adăugat un stro de eleganță: dantelă. În acest fel, gulerele cu pliseuri din dantelă sugerează atât puterea, cât și feminitatea, autoritatea și blândețea reginei. Croitorii și oamenii care-i lucrau manual dantela și hainele, cosând bijuterie după bijuterie pe hainele regale, se bucurau de un respect la care alți meșteșugari doar visau.

Gulerul croșetat în Mileniul al III-lea

Gulerele croșetate, cu inserții de perle, sunt și astăzi foarte căutate și apreciate, fiind populare mai ales în rândul tinerelor în pas cu moda.

Revenind în vremurile noastre, gulerele croșetate (inclusiv cele cu pliseuri) sunt accesorii excelente pentru o mireasă (realizate din dantelă subțire, cu flori croșetate din fir subțire) sau pentru o ținută elegantă.  Spre exemplu, un guler din mătase neagră, cu mărgele negre delicate, arată senzațional la o rochie de seară fără bretele. Iar gulerașele albe din bumbac, în stilul Peter Pan, adaugă un strop de feminitate și eleganță unei cămăși sau unei rochii perfectă pentru munca la birou.

guler crosetat

2 thoughts on “Gulerele croșetate – sau cum se repeta istoria in moda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.