Cum se îngrijesc hainele de lână?

Lâna e o fibră naturală excelentă. Absoarbe până la 30% din greutatea fibrei fără a se simți udă și rece, iar dacă e îngrijită corect, își păstrează ținuta și proprietățile pentru mai mulți ani. Bumbacul, spre exemplu, o altă fibră naturală, absoarbe doar 15% din greutatea fibrei, apoi își pierde ținuta. Așadar, în sezonul rece hainele din lână sunt mult mai potrivite decât cele din bumbac, întrucât lâna încălzește trupul chiar dacă s-a umezit.

Lâna permite trupului să „respire”, absoarbe umezeala de pe corp, ceea ce înseamnă că hainele din lână pentru copii sunt de preferat hainelor din bumbac. Lâna absoarbe umezeala, fără a oferi senzația de produs ud, iar copilul nu simte că poartă o haină umedă și rece. Produsele din lână asigură o climatizare naturală, ceea ce le face mult mai sănătoase decât produsele din fibre sintetice foarte ieftine. Există și fibre sintetice excelente d.p.d.v. calitativ, care se apropie mult de proprietățile naturale ale lânei, însă și prețurile pentru aceste fire sunt mult mai mari.

Pe piață găsim o serie de produse și fire din lână, în diverse combinații și culori. Firele diferă în funcție de părul rasei de oaie care-l produce. Merinos, spre exemplu, e o fibră excelentă produsă de oi australiene. E o lână moale, foarte plăcută la atingere și e excelentă pentru hainele de iarnă ale bebelușilor, întrucât nu irită pielea fină a micuților. Veți găsi pantaloni și chiloți din lână pentru copii, foarte practici pentru bebeluși în timpul nopții. Chiar dacă se udă, lâna merinos nu irită pielea pruncului, dar menține căldura. Pentru că-i permite trupului să respire, nu apar iritațiile.

Ca o comparație: fibrele de lână rezistă la peste 20,000 de îndoituri, bumbacul se rupe după 3,200 de îndoituri, mătasea după 1,800, iar vâscoza după doar 75 de îndoituri!

Cum se curăță produsele din lână?

 

Din fericire, lâna nu permite murdăriei să se infiltreze în fibră, în profunzime. Asta nu înseamnă că nu sunt și excepții, desigur. În funcție de cum e prelucrat, firul de lână se curăță ușor cu o perie (în cazul costumelor sofisticate doar prăfuite). Mașinile de spălat moderne au programe dedicate produselor din lână. Se curăță cu un detergent delicat (special pentru produse sensibile), la maximum 40 de grade Celsius și centrifuga mașinii nu trebuie să depășească 800 rotații/minut. În general programele dedicate produselor din lână sunt presetate, astfel încât nu e nevoie să setați manual centrifuga.

E important să nu lăsați prea mult hainele din lână în uscătorul de rufe sau să evitați complet folosirea uscătorului. Devin scorțoase și își pierd ținuta dacă sunt curățate la temperaturi prea ridicate (fie se micșorează, fie se lărgesc, în funcție de tipul de lână). Nu se lasă la soare prea mult, pentru că lumina decolorează. Se recomandă uscarea pe o suprafață plană, dacă sunt agățate apa care se scurge din țesătură va deforma produsul.

Pentru că lâna e singura fibră naturală ondulată, ceea ce înseamnă că e elastică în mod natural, fibra își va relua forma și lungimea inițială în aproape orice circumstanță. Însă doar dacă e un fir 100% lână. Culoarea lânei nu se duce la spălat, întrucât coloranții intră în fibră și rămân permanent. O caracteristică pe care nu o veți regăsi la firele din vâscoză, spre exemplu.

Lâna nu se curăță niciodată cu clor! Nu folosiți niciun tip de dezinfectant/clor pentru curățarea petelor. Ocazional produsele din lână se pot recondiționa cu lanolină. Cum scăpați de petele din hainele de lână? Pentru că lâna nu absoarbe apa imediat, dacă ați scăpat vin pe o țesătură, căutați să absorbiți excesul cu un șervețel, fără a freca pe haină. Apoi curățați normal la mașină, ținând cont de indicațiile de mai sus. Sau lăsați haina la o curățătorie profesională.

În privința hainelor călcate, se recomandă folosirea unui program cu aburi. O temperatură prea ridicată strânge și arde produsul. După curățare/spălare lăsați haina din lână în dulap vreme de o zi, ca să-și reia forma.

Singurul dăunător al lânei e molia, acel fluturaș mic și nesuferit care mănâncă fibrele. E important să țineți produsele din lână în condiții speciale (săculeți cu lavandă, produse anti-molii din magazine), pentru a preveni o „epidemie de molii”.

Leave a Reply