Bratari norocoase – Charm Bracelets

Civilizații antice, precum egiptenii sau babilonienii, sunt recunoscute pentru accesoriile pe care le purtau, simbolizând puterea, bunăstarea sau un statut aparte în societate.

E destul de neclar când și în ce circumstanțe au ajuns populare în vremurile moderne brățările cu amulete – așa numitele „charm bracelet”. Să fie magia voodoo cea care a reușit să popularizeze ideea de accesoriu cu amuletă, care alungă spiritele rele și ghinionul?

Lucky Charms în istorie

Primele amulete care-l protejau pe om de duhuri rele datează din Neolitic. Vânătorii purtau pietricele sau oase de animale la gât sau la picior pentru a avea noroc în lupte. În perioada pre-istorică bijuteriile aducătoare de noroc erau făurite din scoici, oase de animale și lut. Ulterior s-au găsit amulete din pietre prețioase și lemn lucrat cu migală. În Africa, acum câteva zeci de mii de ani, oamenii își decorau trupurile cu accesorii făcute din cochilii, iar în Germania s-au descoperit fildeși de mamut, lucrați cu meticulozitate în urmă cu 30.000 de ani. Persanii sunt recunoscuți în istorie pentru stilul vestimentar aparte și pentru obiceiul de a-și decora trupurile cu diverse accesorii încărcate de simboluri.

bratara martisor

În Egiptul Antic amuletelor le-au fost atribuite puteri magice – simbolul credinței, devenind totodată și bijuterii prețioase pentru faraoni. Așa au apărut primele amulete îmbrăcate în aur și argint, decorate pietre prețioase și rare. Arheologii au descoperit nenumărate bijuterii specifice fiecărui faraon, accesorii ce reprezentau zeități sau diverse puteri ale faraonilor.

Pentru a se recunoaște între ei, creștinii foloseau amulete în formă de pește în timpul Imperiului Roman, în timp ce evreii învățați aveau la gât amulete ce conțineau pasaje din legile evreiești.

Să mai amintim de perioadele cavalerilor medievali, care se foloseau de simboluri desenate pe armuri pentru a se identifica? Sau de Regina Elisabeta care obișnuia să-și decoreze ținutele în bijuterii extravagante, pentru a se impune în fața celor ce o considerau un monarh slab?

Moda brățărilor norocoase

Regina Victoria a Angliei a fost primul monarh care a pornit o adevărată „manie fashion” în rândul nobililor. Se spune că cele mai populare cadouri pe care le oferea musafirilor erau brățările aducătoare de noroc (charm bracelets). Superstițioasă, regina a reușit să impună o modă în Europa. În scurt timp, toți nobilii europeni își decorau brațele cu accesorii menite a le aduce noroc și prosperitate.

Probabil cea mai populară brățară norocoasă (și profitabilă!) a fost brățara lansată de Tiffany în 1889. În timpul crizei economice din anii ’30 brățările norocoase Tiffany s-au bucurat de o popularitate neașteptată. O brățară simplă cu o inimioară a reușit să cucerească America, devenind un „must have”. Pentru americanii bogați, brățara Tiffany din platină cu pandantiv din diamant reprezenta un simbol al statutului social.

Brățările norocoase au devenit populare la nivel global datorită actorilor. Elizabeth Taylor și Joan Crawford sunt doar două artiste celebre și pentru pasiunea pentru brățări cu pandantive ce simbolizau momente importante din viețile lor.

În vremurile noastre lucrurile se desfășoară atât de rapid, pe mai multe planuri și simultan, încât e greu de spus cine și când a reușit să readucă în atenția publicului moda brățărilor norocoase. Să fie actorul Johnny Depp cu al său rol de pirat (în care purta nenumărate brățări cu amulete) din Pirates of the Carribean? Să fie artiștii indie?

Brățări norocoase cu mărgele

Cu mărgele din sticlă de Murano sau perle delicate, brățările norocoase au devenit extrem de populare în ultimii 10 ani. Shamballa, brățări norocoase din șnur roșu cerat cu un pandantiv ce simbolizează iubirea și norocul, brățări împletite sau accesorii cu rocă vulcanică, modelele sunt diverse și pot fi create în funcție de cerințele personale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.