Tutorial: Cum sa crosetezi o floare in 7 culori

Îmi place să croșetez flori pentru că sunt accesoriile perfecte pentru rochii sau pentru a decora genți ori bentițe. Primul meu tutorial publicat pe acest blog a fost despre cum să croșetăm o floare simplă cu 6 petale. Între timp am folosit opiniile și părerile voastre și-am încercat să îmbunătățesc tutorialele, pentru a fi mai ușor de înțeles, inserând imagini clare și mari. 

Așadar, astăzi vă voi arăta cum să croșetați o floare în 6 straturi de petale și 7 culori. Pot fi culorile curcubeului, pot fi culori tari sau culori neutre, în funcție de preferințe. Am ales 7 culori ale curcubeului, în diferite nuanțe. Floarea pe care am croșetat-o în acest tutorial decorează o pălărie frumoasă, dar poate modelul poate fi folosit pentru nenumărate proiecte pe care le lucrați. 

În acest tutorial vă recomand croșeta pe care am folosit-o pentru a lucra cu fire subțiri, dar oricând puteți înlocui cu alte tipuri de fire și croșete corespunzătoare. Spre exemplu, dacă vreți să lucrați flori din fir Catania, atunci veți folosi croșeta de 3 mm.

Vă reamintesc piciorușele de croșetat, împreună cu prescurtările în limba engleză pe care le voi folosi pentru că terminologia engleză mi-e mult mai familiară decât terminologia din limba română.

–  ochiul de lant = chain – ch.;
–  piciorusul mic = single crochet – sc.;
–  piciorusul mare = double crochet – dc.;
–  piciorusul dublu redus = half double crochet – hdc.;
–  piciorusul triplu = triple crochet – tr;
–  piciorusul orb = slip stitch – sl st. ori ss.

Materiale necesare pentru a croșeta o floare:

  • croșetă de 1,75 mm sau chiar 2 mm. 
  • fire în culori diferite, de preferință de aceeași grosime. puteți folosi fir Flavia și Olivia, deși nu au aceeași grosime, dar nu aș recomanda să începeți cu fir Flavia și să continuați cu Red Heart Detroit. 
  • foarfecă
  • mărgele, dacă doriți să decorați interiorul florii cu mărgele (se pot coase ulterior)

Cum se croșetează o floare în 7 culori?

Am început cu bumbac Flavia și cu o croșetă de 1,75 mm. Începem cu un lanț din 2 ochiuri simple – ch 2.

R1: În al doilea ochi de la croșetă lucrați 6 sc. Cu un sl st. închideți rândul.

floare crosetata 6 picioruse simple

R 2: lucrați câte 2 sc. în fiecare din cele 6 sc. de la rândul 1. Practic se înmulțesc piciorușele. La final veți avea 12 sc.

R 3: Schimbați culoarea. O legați printr-un sl st la ultimul sc realizat în rândul 2. Lucrați 3 ch, scăpați un sc din cele 12 de la rândul 2, legați cele 3 ch cu un sl st de al 2-lea ochi din rândul 2. Lucrați alte 3 ch, scăpați un sc, uniți cu sl st de al 4-lea sc din rândul 2 și tot așa până la final. Trebuie să aveti baza pentru cele 6 petale ale florii. Practic prindeți bucla formată din 3 ch. din 2 in 2 ochiuri lucrate în rândul anterior.

R 4: Pe fiecare bază de petală (acele 3 ch) lucrați în ordine: un sl st, 1 ch, 3 DC , 1 ch, 1 sl st. La final veți obține primele 6 petale și primul strat din cele 6. Mai avem încă 5 straturi!

cum se croseteaza o floare

R 5: Schimbați culoarea. Lucrați 4 ch și le legați în al doilea sc lăsat liber la rândul 3 (au fost 12 ochiuri, iar la rândul 3 ați legat buclele din 2 în 2 sc). Trebuie să aveți tot 6 bucle.

R 6: Pe fiecare bază de petală (acele 4 ch) lucrați în ordine: un sl st., 1 ch, 4 DC, 1 ch, 1 sl st. Ați obținut al 2-lea strat de petale.

floare crosetata in 2 straturi

R 7: Schimbați culoarea. Lucrați 5 ch și le legați pe sub baza petalelor din rândul 5. Exemplu în imagine:

cum sa crosetezi o floare in multe culori

R 8: Pe fiecare bază de petală (acele 5 ch) lucrați în ordine: 1 sl st., 1 ch, 5 DC, 1 ch, 1 sl. St.

floare crosetata in multe culori

R 9: Schimbați culoarea. Pentru ca petalele să se așeze frumos, veți croșeta de jur împrejur câte 3 sc în fiecare petală de la rândul 6, plus un sc în fiecare bază. La final ar trebui să aveți 24 de sc:

rand de single crochet

R 10: Lucrați 6 ch și le legați din 4 în 4 sc din rândul lucrat anterior. Repetați până la final. Veți obține buclele pentru cele 6 petale, al 4-lea strat.

bucla crosetata

R 11: Pe fiecare bază de petală (acele 6 ch) lucrați în ordine: 1 sl st, 1 ch, 6 DC, 1 ch, 1 sl st. Și uite așa am terminat al 4-lea strat de petale.

cum sa crosetezi petale de flori

R 12: Schimbați culoarea. Lucrați 7 ch și le legați în al 3-lea sc din cele 24 de la rândul 9. Repetați până la finalul rândului, veți obține buclele pentru cel de-al 5-lea strat de petale.

floare crosetata in straturi

R 13: Pe fiecare bază de petală (acele 7 ch) lucrați în ordine: : 1 sl st, 1 ch, 7 DC, 1 ch, 1 sl st. Gata și cel de-al 5-lea strat de petale:

petale crosetate

R 14: Schimbați firul și lucrați 8 ch. Le legați de al 2-lea sc din cele 24 de la rândul 9.

ultimul strat de petale

R 15:  Pe fiecare bază de petală (acele 8 ch) lucrați în ordine: 1 sl st, 1 ch, 8 DC, 1 ch, 1 sl st. Gata, ați obținut ultimul strat de petale.

floare crosetata in 7 culori

Și uite așa ați croșetat o floare în 6 straturi și 7 culori. Rezultatul e o floare croșetată bogată în petale și foarte colorată.

Dacă ați încercat acest tutorial, vă invit să inserați imaginile cu florile voastre în comentarii sau pe pagina de Facebook a atelierului.

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.