How to knit socks with circular needles? | Cum să tricotezi șosete cu andrele circulare?

RO: Șosetele tricotate sunt accesoriul perfect pentru a prinde viteză și curaj într-ale tricotatului. Pentru cei mai noi pe blog, vă povestesc pe scurt cum am învățat să tricotez șosete cu andrele circulare. Am dat de blogul lui Christine Perry și apoi am cumpărat cartea sa, Super Socks (mulțumesc Alina pentru ajutor). Informațiile din carte se regăsesc, în mare, și pe blogul Winwick mum. Recomand să citiți articolele, sunt încărcate de informații legate de cum se calculează nr potrivit de ochiuri pt diverse mărimi și cum se face călcâiul în funcție de fiecare mărime. Un pic de matematică nu strică 😀

Eu prefer să tricotez șosete cu andrele circulare scurte pentru că merge mai rapid munca și mă bucur mai repede de ștrimfi. Dar pentru cei nefamiliarizați cu acest tip de andrele, recomand și DPN (Double Point Needles – andrele drepte cu capete duble ascuțite). Nu există un mod corect sau greșit pentru a tricota șosete în ceea ce privește andrelele, totul se rezumă la cum ți-e mai comod, ușor și plăcut. În definitiv, tricotatul e o pasiune relaxantă și ar trebui să fie o activitate plăcută și relaxantă, nu un chin.

De ce ai nevoie pt a tricota șosete?

De regulă folosesc fir 4 ply de lână și poliamidă (e compus din 4 fire subțiri, răsucite împreună) și andrele circulare de 2,5mm Addi de 20 cm. Sunt micuțe, dar pentru degetele mele subțiri sunt perfecte. Și 2 semne, pentru a marca începutul și jumătatea nr. de ochiuri. Ocazional – când toate andrelele scurte mi-s ocupate – folosesc și andrele circulare lungi, de cel puțin 60 cm, caz în care nu mai am nevoie de semne pt că pot împărți nr. de ochiuri între cele 2 andrele. Eu sunt dreptace și folosesc metoda continentală pt a tricota – tricotez pe față în bucla din față, nu în bucla din spate, așa cum am văzut frecvent că se face în stilul est european.

Cum se tricotează șosetele cu andrele circulare scurte?

Pasul 1: punerea ochiurilor pe andrele

Folosesc tutorialul de bază (cu mici modificări) oferit gratuit de Christine Perry și încep cu 60 de ochiuri. E nr. ideal de ochiuri pt șosete pt adulți – pt mărimi de la 44 în sus poate-ar fi bine mărit la 68 de ochiuri, în funcție de cât de lat e piciorul. Am făcut șosete și cu 56 de ochiuri, dar cu andrele de 3 mm și ies bine, dar le prefer pe cele lucrate pe 2,5mm pt că sunt mai finuțe și intră în teniși fără probleme. În primul clip vă arăt cum se pun ochiurile pe andrele.

Pasul 2: marginea elastică

Apoi după ce am 60 de ochiuri pe andrele, prefer să fac marginea elastică cu 1 ochi pe față, unul pe dos. Îmi place mai mult așa. Pentru șosetele scurte pt teniși nu mai fac margine elastică, ci tricotez circular pt vreo 15 rânduri, apoi trec la călcâi.

Marginea elastică e de 16 rânduri, repet 1 pe față, 1 pe dos.

Pasul 3: tricotarea circulară

Apoi, după 16 rânduri de margine elastică, urmează partea care îmbracă glezna. Pentru că eu nu vreau șosete lungi, ci medii, voi tricota circular doar pt alte 16 rânduri. Americanii numesc tehnica stockinette stitch – stil ciorap. Practic se lucrează doar pe față, fiind lucrat circular.

Pasul 4: începerea călcâiului

Pentru că am început cu 60 de ochiuri și am marcat unde-i jumătatea acelor ochiuri, știu de unde voi începe călcâiul. Acest tip de călcâi e fix, îmbracă perfect piciorul și stă locului. De aceea îl prefer. Într-un alt articol și alt clip vă pot arăta și călcâiul „buze de pește”, o tehnică ușoară.

Dacă aveți andrele circulare lungi, puteți lucra cu acelea în continuare. Eu prefer să folosesc andrele drepte în această etapă și să las prima jumătate de șosetă „să aștepte” pe andrelele circulare scurte. Practic primul ochi de după semn îl trec de pe andreaua stângă pe cea dreaptă (trecerile se fac inserând andreaua de parcă ați tricota pe față, dar fără a lua firul după andrea), apoi tricotez una pe față, pe următoarea o trec fără a o lucra. Și tot așa până voi avea 30 de ochiuri pe andreaua dreaptă. Întorc lucrul și acum tricotez pe spate, primul ochi se trece fără a fi lucrat, iar restul se lucrează normal pe spate până în capăt.

Întorc iarăși proiectul, primul ochi se trece nelucrat, următorul se tricotează pe față, următorul nelucrat și tot așa până la capăt de rând. Am lucrat așa până călcâiul a măsurat 5 cm și-am trecut la următorul pas.

Pasul 5: conturarea călcâiului

Acesta ar putea fi o mică provocare, dar vă asigur că e simplu. Important e să terminați cu un rând de tricotat pe față, pentru că în acest pas vom lucra primul rând pe dos, după cum urmează:

  • trecem primul ochi fără a-l lucra, apoi tricotăm pe dos 16 ochiuri, apoi tricotăm 2 ochiuri împreună și încheiem rândul cu încă 1 ochi tricotat pe dos. întoarcem proiectul (pe andreaua stângă au mai rămas 10 ochiuri nelucrate, e ok, numărul lor va scădea pe măsură ce vom contura călcâiul)
  • trecem primul ochi fără a-l lucra, apoi tricotăm pe față 5 ochiuri și scădem – tricotăm pe față 2 ochiuri (în engleză acestei scăderi îi zice SSK), terminând rândul cu 1 ochi pe față. întoarce proiectul
  • trecem primul ochi fără a-l lucra, tricotăm pe dos 6 ochiuri, apoi o scădere și terminăm cu 1 ochi pe dos, întoarcem șoseta
  • trecem primul ochi fără a-l lucra, tricotăm pe față 7 ochiuri, o scădere, apoi terminăm rândul cu 1 ochi pe față, întoarcem (observați că rămân tot mai puține ochiuri pe andrele și că se conturează călcâiul?)
  • trecem primul ochi fără a-l lucra, tricotăm pe dos 8 ochiuri, o scădere și terminăm rândul cu 1 ochi pe dos, întoarcem șoseta
  • și continuați în ritmul acesta până ați lucrat toate ochiurile rămase pe andrele (la final ar trebui să terminați cu un rând de tricotat pe față și să aveți 18 ochiuri pe andrea)

și ajungem la pasul următor:

Pasul 6: culegerea ochiurilor de pe călcâi

Practic pentru începerea călcâiului am lucrat 15 rânduri pe față și 15 pe dos. Ceea ce înseamnă că voi avea de cules câte 15 ochiuri pe ambele părți ale șosetei. Și pentru că am terminat conturarea călcâiului cu un rând de tricotat pe față, vom începe culegerea ochiurilor. În clip vă arăt cum se culege cu o andrea sau, dacă vă e mai comod, cu o croșetă. E important să puneți un prim semn la finalul primelor 15 ochiuri culese, următoarele 30 se lucrează normal, iar înainte de a culege următoarele 15 ochiuri, puneți un alt semn. Între acele semne vom lucra mai amănunțit în următoarea etapă.

După culegerea ochiurilor vom avea un nr uriaș de ochiuri pentru talpa șosetei – 18 de pe călcâi, 15 culese din stânga și încă 15 culese din dreapta. 48 de ochiuri, cu 18 mai mult decât avem nevoie. Pt a ajunge din nou la 30 de ochiuri – nr cu care am început călcâiul, vom începe descreșterile, după cum explic în pasul următor.

Pasul 7: conturarea șosetei pe picior

Tricotăm în continuare circular și înainte cu 3 ochiuri de primul semn se face o scădere spre dreapta (k2tog) și se lucrează ultimul ochi, trecem semnul, tricotăm următoarele 30 de ochiuri, trecem al doilea semn, tricotăm 1 ochi apoi lucrăm o scădere spre stânga (SSK), continuând să tricotăm normal. Recomandarea mea e să folosiți semne de culori diferite, pt a vă fi mai ușor să vedeți unde e scăderea spre dreapta și unde e cea spre stânga.

Puteți scădea la fiecare rând, deși recomand scăderea la fiecare al 2-lea rând.

De aici până la formarea degetelor se lucrează doar pe față, circular. Tricotați (și încercați șoseta) până când acoperă complet degetul mic de la picior. Apoi vom trece la pasul 8.

Pasul 8: vârful șosetei

Dacă ați tricotat cu andrele circulare scurte, e puțin mai greu să probați șoseta. Indicat ar fi fie să treceți la andrele circulare lungi pentru a putea proba șoseta. Dacă acoperă degetul mic, puteți trece la descreșterile care vor fi vârful șosetei. E important să aveți în continuare marcat începutul și mijlocul rândului. Eu lucrez în felul următor:

  • 1 ochi tricotat pe față, apoi o scădere spre stânga (ssk). Apoi continui să tricotez pe față până la ultimele 3 ochiuri de pe andrea, fac o scădere spre dreapta (k2tog) și ultimul ochi tricotat pe față. Trec la cealaltă jumătate de șosetă și lucrez la fel: 1 ochi pe față, o scădere spre stânga, apoi tricotat până la ultimele 3 ochiuri, o scădere spre dreapta și ultimul ochi tricotat pe față.
  • un rând de tricotat în fiecare ochi – în acest caz voi avea 28 pe ambele andrele, deci în total 56.

Practic continui descreșterile tot la al 2-lea rând până când pe andrele voi rămâne cu doar 14 sau 16 ochiuri – important e ca șoseta să acopere complet degetul mare, fără atrage de fir. În cazul meu am rămas cu doar 14 ochiuri pe fiecare andrea, adică 28 în total. Și-am încheiat șoseta cu …

Pasul 9: Kitchener

Zău de știu cum îi zice în limba română acestei tehnici. E închiderea șosetei – în acest caz, dar se folosește și pt pulovere – folosind acul de cusut. Practic ținem cele două andrele una lângă cealaltă, pe care avem un nr. egal de ochiuri. În cazul meu, am avut 14 ochiuri pe fiecare andrea. Și-am procedat în felul următor:

  • am introdus acul în sensul tricotării pe dos în primul ochi de pe andreaua din față. Apoi am introdus acul în sensul tricotării pe față în primul ochi de pe andreaua din spate. Apoi am revenit la primul ochi de pe andreaua din față și-am introdus acul în sensul tricotării pe față (poți scoate ochiul de pe andrea în acest pas), apoi am mers înapoi la primul ochi de pe andreaua din spate și-am introdus acul în sensul tricotării pe dos și-am scos ochiul de pe andrea.

Cred că mai simplu e să urmărești clipul:

Și cu asta am încheiat tutorialul de tricotat șosete. Repet: dacă n-ai andrele circulare scurte, folosește andrele circulare lungi, de cel puțin 60 cm.

*********************

EN: Sock knitting is the perfect on the go project, easy to fit in my bag and a fast knit. And I love to wear knitted socks. And it’s also a wonderful way to get even more familiar with knitting, especially if you’re a beginner. For those of you who are here for the first time, let me tell you the short version on how I began to knit socks: I found Christine Perry’s blog and bought her book, Super Socks. It’s brilliant and very informative. I highly recommend it. Although you can find almost all that information on her blog, I prefer a book. Before knitting socks, please take your time and read Christine’s blog, Winwick mum.

As for my style, I am a continental knitter, right handed. I usually use 2,5 mm short circular needles – Addi of 20 cm long. If you’re more familiar with DPN (Double Pointed Needles), please use those. There is no right or wrong way when it comes in what needles to use in sock knitting, it’s more like what is more comfortable for you. Knitting should and must be a happy hobby, a way of relaxing and feeling happy, never a burden.

What do I need for knitting socks?

As I said above, use whatever needles you are most familiar with. I use:

  • 4 ply yarn (75% wool, 25% polyamide),
  • 2,5 mm needles and
  • 2 markers to know where I started and where is my half of sock.

I place my markers at the beginning as I find it easier for when I have to start the heel. Sometimes, when I have WIPs on all of my small circular needles, I also use long circular, 60 cm for example, and in this case, I do not need markers as I can split my stitches evenly between the two needles.

How to knit socks on small circular needles?

Step 1: cast on

I am using the long tail cast on and cast on 60 stitches, according to Basic sock pattern from Christine Perry. I am using her pattern, with small modifications I will mention. (see video 1 from above). Make sure you place a marker at the beginning (where you joined rows working in the round) and after the 30th stitch (half).

Step 2: rib

This is my small modification: I like the k1, p1 rib. I do it for 16 rows. (see video 2 from above). For small sneakers socks – city rollers – I don’t do any rib, I just knit in the round for 15 rows then start the heel.

Step 3: stockinette

This is the part which will cover the ankle. I just knit in the round for 16 more rows, because these socks will be medium, not too long. If you want your socks longer, please follow Christine’s instructions. See video 3 from above for this step.

Step 4: Heel

To start the heel we’ll knit just half the number of stitches, as follows: the first stitch after the first marker you’ll slip from the left needle onto the right one then knit one, slip the next and so on until you’ll reach your second marker. Then you’ll turn work and slip the first stitch and purl all the other stitches until you reach your first marker. Repeat these 2 last rows until your heel is 5 cm / 2 inches. (see video 4 from above)

Make sure you finish with a knit row so your next row for the heel turning will be a purl one.

Step 5: turning the heel

We’ll begin this row by slipping the first stitch from the left needle on the right one, continue to purl for 16 stitches, then purl 2 together and end this row with 1 more purl. You will notice you’ll have 10 stitches on your left needle, it’s ok.

Turn work, and work as follows (see video 5 from above):

  • sl 1, k5, ssk, k1, turn
  • sl 1, p6, p2tog, p1, turn
  • sl 1, k7, ssk, k1, turn
  • sl 1, p8, p2tog, p1, turn
  • sl 1, k9, ssk, k1, turn
  • sl 1, p10, p2tog, p1, turn
  • sl 1, k11, ssk, k1, turn
  • sl 1, p12, p2tog, p1, turn
  • sl 1, k13, ssk, k1, turn
  • sl 1, p14, p2tog, p1, turn
  • sl 1, k15, ssk, k1 and this is where you will start picking up stitches

Step 6: picking up stitches

This is quite an easy step. For example, I did 15 knit rows and 15 purl rows, which means I will pick up 15 stitches. I usually pick the stitches with a crochet hook as it’s easier, but you can do it with a needle as well.

You finished turning the heel with a knit row, meaning you can go on and pick stitches on the right side of the sock, place a marker when you finished picking up the stitches on one side, then knit the 30 stitches which were kept on the needles while we worked the heel and place another marker before picking up the stitches on the other side. Continue working in the round, just knitting.

Because you picked up more stitches than you originally had: 18 stitches on the heel + 15 on one side + 15 on the other side. You’re left with a surplus of 18 stitches. Meaning we will begin decreasing.

picking-up-stitches-sock-knitting

Step 7: shaping the foot

Before you reach the last 3 stitches before your first marker, make sure you do a k2tog, then k1, slip marker, continue knitting the 30 stitches, slip the second marker, k1, ssk and continue knitting.

SSK decrease: slip, slip, knit. Basically, you slip knitwise 2 stitches from the left needle to the right one and you knit them together

ssk-sock-knitting

K2tog decrease: you insert your right needle under 2 stitches, knitwise, and knit those together. At least this is how I do it for socks.

k2tog-sock-knitting

You can either decrease every row but it looks neater if you decrease every other row.

Make sure you decrease until you will have 30 stitches between the 2 markers on both sides. Basically, you have to get to 60 total stitches again. And after you finished with the decreasing, you will knit in the round until the sock completely covers your pinkie toe. Then we will start with the last 2 steps, but we’ll cross that bridge soon.

Step 8: Shaping the toes

You’ve shaped the leg and you’ve knitted in the round until the sock is covering your pinkie toe. It’s kind of hard to try the sock if you’re using small circular, so I would recommend switching to long circular needles. And it’s time to decrease for the toes. You must have marked the beginning and middle of the row.

How I do this:

  • knit 1, ssk, knit til the last 3 stitches, k2tog, knit 1 – this is from the beginning of the row until the middle. On the other half make k1, ssk, knit til the last 3 stitches, k2tog, k1.
  • the next row is plain knitting
  • the next row is the same as the first, k1, ssk, knit til the last 3 stitches, k2tog, k1, slip marker, k1, ssk, knit till last 3 stitches, k2tog, k1.

and so on until you are left with just 14 or 16 stitches on both of your needles. See video from above from step 8.

Step 9: Kitchener

In my case I was left with 14 stitches – I have skinny feet. Both needles should be one next to the other and we’re working with a sewing needle at this point. It’s quite easy.

First, you need to insert the needle purlwise on the first stitch from the front needle. Then insert it knitwise on the first stitch from the back needle. Then insert it knitwise in the first stitch from the front needle – at this point you can take it off the needle. And then you insert the needle purlwise on the first stitch from the back needle. And take the stitch off the needles.

Then insert your needle purlwise on the next stitch from the front needle, knitwise on the next stitch from the back needle and back to the front needle where you take that stitch off by inserting the needle knitwise. And so on. It’s easier if you take a look at the last video from above.

And this is it. Remember: even if you have no short circular needles, you can use long circular needles to knit socks.

If this has been helpful, please let me know in the comments section below 🙂 I look forward in seeing your knitted socks 🙂

3 thoughts on “How to knit socks with circular needles? | Cum să tricotezi șosete cu andrele circulare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.