Terapia cu animale – sau de ce merita sa ai un animal de companie

Nenumărate studii au arătat că oamenii care cresc un animal de companie sunt mai relaxați, mai liniștiți și trec mai ușor peste momentele grele. Sigur că nu toate studiile sunt 100% credibile (mai ales dacă sunt realizate de „celebrii cercetători britanici”), în definitiv, fiecare om reacționează diferit la stres.

Însă cu siguranță cunoașteți cel puțin o persoană a cărei viață s-a schimbat în bine după ce a început să crească un animal de companie. În multe țări pisicile și câinii fac parte din procesul de terapie în aziluri de bătrâni, cămine pentru copii și instituții pentru persoane cu probleme locomotorii ori psihice. Iar în Brazilia animalele sunt utilizate în terapia împotriva astmului.

Tot în alte state (dar și în România, însă nu veți auzi prea des despre asta la TV, nu aduce rating), există ferme de animale sau centre speciale unde părinții își pot aduce copiii pentru a învăța mai multe despre necuvântătoare. Simpla atingere a unui pui de vacă, un ied sau o rață contribuie în mod pozitiv la întărirea relației dintre părinți și copil, precum și la stabilirea unei forme de comunicare. Terapia cu ajutorul animalelor se numește „zoo terapie” și nu constă în medicamente scumpe – nu înlocuiește un tratament medicamentos, mai ales în cazul afecțiunilor genetice -, ci contribuie la îmbunătățirea stării psihice a pacientului. Și știm cât de afectat e psihicul unui om atins de o boală.

Hipoterapie la Herghelia Izvin, Timiș

În județul Timiș, la herghelia Izvin oamenii cu afecțiuni neuromotorii, psihomotorii și psihiatrice pot urma ședinte de hipoterapie. Cu ajutorul hipoterapiei persoanele cu dizabilități, precum Sindrom Down sau Rett, pot găsi o formă de comunicare cu părinții sau îngrijitorii și învață să-și depășească fobii, prin urmărirea unor obiective terapeutice: cognitive, emoționale sau comportamentale.

Am aflat de Erika Cristina Kemf (specialist în hipoterapie) atunci când a făcut o comandă de portret în creion, o comandă mai specială ce a inclus și … un cal. Am aflat că a studiat fiziokinetoterapie și s-a specializat în Italia pe hipoterapie.

Îl are alături pe Api, frumosul cal Ardenez, o cabalină pe care toți copiii o îndrăgesc. Vă recomand să urmăriți clipurile cu „pacienții” care vin regulat la herghelia Izvin. Veți vedea cât de mult s-au atașat de Api și cât de mult contează o astfel de terapie pentru un om cu dizabilități.

Despre mine știți deja (din postările de pe Facebook) că am 2 motani la bloc și 3 câini la curte.  Dar nu v-am spus niciodată cât de mult contează prezența acestor animale în jurul meu.

Poate vom vorbi cu altă ocazie.

Până atunci vă arăt portretul pe care l-am făcut pentru Erika:

terapie cu caiAnca Suiugan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.